Tuki

Palveluiden hallinta

Salasanan vaihto

Web-tunnuksen salasanan voi vaihtaa tämän sivun avulla. Sähköpostilaatikon salasanan voi vaihtaa webmailin kautta menemällä Asetukset->Vaihda salasana. Webmailiin kirjaudutaan etusivun kirjautumislomakkeen kautta.

Hallintasivusto

Ca.ex.fi-hallintasivusto on poistunut käytöstä.

Mikäli tarvitset muutoksia palveluihin, lähetä meille sähköpostia asiakaspalveluun.

Yleiset asetukset ja osoitteet

Sähköposti

Sähköpostiosoitteet toimivat käyttäjätunnuksena, myös webmailissa.

Thunderbird on ilmainen, helppokäyttöinen ja pätevä sähköpostiohjelma, joka toimii useimmilla käyttöjärjestelmillä. Käyttöliittymä muistuttaa Outlook Expressiä ja suosittelemme ohjelman käyttöönottoa.

Webmail
www.ex.fi, kirjaudu sisään etusivulta.
IMAP/POP3 (saapuva posti)
posti.ex.fi (myös TLS/SSL-suojaus)
SMTP (lähtevä posti)
Oman palveluntarjoajanne ilmoittama SMTP-palvelin.
Auth-SMTP (kirjautumisella)
Määrittäkää SMTP-palvelimeksi posti.ex.fi, portiksi joko 587 tai 8080 sekä autentikointi päälle. Sähköpostitunnukset toimivat käyttäjätunnuksena ja salasanana.

Tiedostojen siirto

FileZilla on ilmainen ja monipuolinen ohjelma tiedostojen siirtoon. Se toimii myös useimmilla käyttöjärjestelmillä. Suosittelemme sen käyttämistä tiedonsiirtoon.
WinSCP on kehittynyt ja ilmainen graafinen SCP-asiakasohjelma windowsille tiedonsiirtoon SSH:n yli.

Tiedostoja siirtäessä ottakaa yhteys verkkotunnukseenne, tai vaihtoehtoisesti alla olevaan osoitteeseen:

 • ancilla.ex.fi, SFTP, SCP, SSH. Linuxpaketit: business basic, business, business pro (myös vanhat personal ja enterprise)
 • Windowspakettien (Business.NET, Business.NET Pro) palvelinosoitteet on toimitettu tunnuksien mukana.

Nettiin näkyvät sivut ja tiedostot tulee laittaa htdocs -hakemiston alle. Jokaista palveluun liitettyä verkkotunnusta kohti on oma alihakemistonsa kotihakemiston juuressa.
Huom! FTP on täysin salaamaton yhteys ja tiedonsiirron salakuuntelu on helppoa. Valitse SFTP tai SCP käyttöön ohjelmasi asetuksista.

Tietokanta

Tietokantapalvelimen osoite on db.ex.fi. MySQL toimii versiolla 5.x.

Tietokantapalvelimeen saa yhteyden ainoastaan www-palvelimilta tietoturvasyistä. Ohjeet tietokannan hallintaan SSH-tunneloinnin kautta.

Nimipalvelimet (DNS)

 • ns1.gyronium.fi
 • ns2.gyronium.fi

Muut tiedot

Sähköpostia lähettävien skriptien (PHP jne.) SMTP-palvelimena toimii posti.ex.fi auth-smtp:n kanssa. Sivuja varten voidaan luoda oma smtp-käyttäjätunnus pyydettäessä.

Sivun alkuun

Ohjeet

Sähköpostien siirto

Sähköpostien siirto nykyisestä sähköpostilaatikosta uuteen onnistuu helposti sähköpostiohjelman avulla. Sähköpostiohjelmaan tulee lisätä uusi sähköpostilaatikko vanhan rinnalle. Alla on ohjeet uuden sähköpostilaatikon lisäämiselle. Kun sähköpostiohjelmassa on molemmat laatikot rinnakkain (yleensä vasemmassa palkissa), voidaan viestit siirtää vedä & pudota-menetelmällä (drag&drop). Valitse kansio kerrallaan kaikki kansion sähköpostit pikanäppäimellä Ctrl-a (Mac ⌘-a). Valittuasi kaikki sähköpostit paina hiiren vasen nappi pohjaan ja "vedä" postit uuteen laatikkoon siirtämällä hiiren kursori uuden laatikon päälle. Vapauta nyt hiiren vasen nappi ja postien siirto käynnistyy. Odota kunnes postit ovat siirtyneet ja valitse sitten seuraavan kansion postit. Myös luonnokset, arkistoidut ja lähetetyt sähköpostit voi siirtää uuteen laatikkoon.

Sivun alkuun

Sähköpostilaatikot

Alla hjeet sähköpostilaatikoiden lisäämiseksi yleisimpiin sähköpostiohjelmiin. Voit myös lukea postisi selaimella Webmail-palvelun kautta. Kirjaudu webmailiin etusivulta.

Thunderbird

Mac OS X Mail 3.5

 1. Käynnistä Mail-sovellus ja valitse valikosta Mail - Asetukset. Ota esille avautuvasta ikkunasta Tunnukset-välilehti.
 2. Paina vasemmasta alalaidasta löytyvää +-nappia. Ohjattu Lisää tunnus-lomake tulee esille.
 3. Ohjatun lomakkeen toisella sivulla syötetään postipalvelimen tiedot (Kuva 1). Valitse tunnustyypiksi IMAP ja syötä saapuvan postin palvelimeksi posti.ex.fi. Käyttäjänimi- ja salasanakenttiin tulee antamamme sähköpostilaatikon sähköpostiosoite ja salasana.
 4. Seuraavalla sivulla kysytään lähtevän postin palvelinta. Syötä tähän internetyhteytesi palveluntarjoajan ilmoittama SMTP-palvelin, tai käytä tarjoamaamme autentikoivaa SMTP-palvelinta. Syötä tällöin Lähtevän postin palvelin-kenttään posti.ex.fi ja valitse Käytä autentikointia. Syötä Käyttäjänimi- ja Salasanakenttiin samat sähköpostitunnukset.
 5. Lisättyäsi sähköpostilaatikon tarkista vielä Lisävalinnat-otsikkoa painamalla, että Käyttäen SSL:ää-valinta on päällä. (Kuva 2).

Sivun alkuun

Tietokannan hallinta

Tietokantaan ei saa tietoturvasyistä suoraa yhteyttä kotikoneelta, vaan yhteys on tunneloitava www-palvelimen kautta. Tämä onnistuu SSH-ohjelman avulla, kuten ilmainen PuTTY. Alla ohjeet Windowsille, Mac OS X:lle ja Linuxille.

Windows ja PuTTY

Tietokantaa voi hallita näppärästi esimerkiksi ilmaisella HeidiSQL-ohjelmalla. Tarvitset kuitenkin SSH-tunneloidun yhteyden saadaksesi yhteyden tietokantaan. Tunneloitu yhteys on salattu "putki" kotikoneen ja palvelimen välillä, jonka läpi liikenne kulkee.

 1. Lataa ilmainen PuTTY, pelkkä putty.exe tai asennuspaketti putty-*-installer.exe.
 2. Käynnistä PuTTY ja syötä ancilla.ex.fi Host Name-kenttään (Kuva 1).
 3. Valitse vasemmasta puunäkymästä SSH - Tunnels-välilehti. Syötä Source port-kenttään 3306 ja Destination-kenttään db.ex.fi:3306 (Kuva 2).
 4. Paina Add-nappia ja varmista, että listaan tuli Kuva 3:n mukainen rivi.
 5. Painaa Open-nappia ja ohjelman kysyessä tunnuksia anna web-tunnus ja salasana.
 6. Nyt voit yhdistää esim. HeidiSQL-ohjelmalla localhost-osoitteeseen ja porttiin 3306. Syötä tunnuskenttiin tietokantatunnuksesi.

Mac ja Linux

SSH-tunnelin saa luotua kirjoittamalla terminaaliin
ssh tunnus@ancilla.ex.fi -L 3306:db.ex.fi:3306
Vaihda kuitenkin tunnus annettuun web-tunnukseen ja anna web-tunnuksen salasana. Tämän jälkeen voit yhdistää MySQL-hallintatyökalulla osoitteeseen localhost:3306 annetuilla tietokantatunnuksilla. Mac OS X:lle löytyy ilmaisena hallintatyökaluna esim. Navicat for MySQL Lite.

Sivun alkuun